• s001.jpg
  • s004.jpg
  • s005.jpg

Gezilecek Yerler

Güzeldere Şelalesi, Düzce’nin Gölyaka ilçesinin sınırları içerisinde Düzce’ye 28, Gölyaka’ya ise 16 km mesafedeki Gölyaka-Güzeldere Köyü’ndedir ve rakımı 630 metredir.

Güzeldere Köyü’nden geçen Bıçkı Deresi üzerinde bulunan Güzeldere Şelalesi 130 m. yükseklikten dökülen suyun doğal coşkusunun değişik ağaç türleri ile renk cümbüşü oluşturduğu güneş ışınları ile gökkuşağını içinde barındıran Türkiye'nin en büyük şelalelerindendir.

Altında Efteni Gölü ve Kuş Cenneti, üstünde Pürenli Yayla bütünlüğü, doğal alabalıkları, mesire ve piknik alanları, doğa yürüyüşü parkurları orman içi dinlenme yerleriyle muhteşem bir doğa güzelliğine sahiptir.

Güzeldere Şelalesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından “Orman İçi Dinlenme Yeri” olarak tescil edilmiştir. Şelalenin bulunduğu alanda restoran, şarküteri ve ailenizle kalabileceğiniz bungalov evleri bulunmaktadır.

Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Düzce ilindedir. 29 Kasım 2005'te su kuşlarını korumak amacıyla doğal koruma alanı ilan edilmiş olan saha. 764 hektarlık bölge Düzce'ye 10 km uzaklıktadır.

Efteni Gölü ve çevresi sahip olduğu zengin bitki örtüsü ve su kaynakları nedeniyle hayvan yaşamı için uygun bir ortam yaratmaktadır. Koruma sahası içerisinde sazlık alanlar, açık su yüzeyleri, bataklıklar ve çamur düzlükleri gibi farklı ekolojik nitelikteki habitatlar, başta su kuşları olmak üzere değişik türden çok zengin bir hayvan hayatının barınmasını sağlamaktadır.

Çevrede kuş türlerinin izlenebilmesi için 1 adet seyir terası bulunmaktadır. Leylekler, yaban ördekleri, tepeli beyaz balıkçıllar, angıt, sakarmeke, kuğular, gölün gediklilerinden olup kolay görünenler arasında yer almaktadırlar.

Efteni Gölü kuş türlerinin yanı sıra bünyesinde ender bitki türleri barındırmaktadır. Nilüfer, süsen, düğün çiçekleri, kamış, nane, su mercimeği bitkilerinin yanı sıra; söğüt, dişbudak, kızılağaç, çınar gibi sucul karakterli ağaçlar da göze ilk çarpan bitkilerdendir.

Düzce İli Gölyaka İlçesine bağlı olan Pürenli Yaylası, Gölyaka’ya 24 km Düzce’ye 28 km mesafede olup rakımı 1.400 m'dir. Düzce, Efteni Gölü veya Güzeldere Şelalesi yolundan ulaşılabilen Pürenli Yaylası, doğanın coşkusunun renk cümbüşüyle kaynaştığı, su seslerinin kuş sesleriyle karıştığı bir yaylalar bütünüdür. Mudurnu ile sınır olan yayladan Abant'a, Odayeri Yaylası'na, Samandere Şelalesi'ne ve Kardüz Yaylası'na ulaşmak mümkündür.

Pürenli, gençlik kamplarının da yapıldığı bir mesire yaylasıdır. Ayrıca her yıl yöre halkı tarafında geleneksel yayla şenlikleri düzenlenmektedir.
Düzce İli Gölyaka İlçesi sınırlarında bulunan Kardüz Yaylası, Gölyaka’ya 28 km Düzce’ye 48 km D-100 Karayoluna 38 km ve en yakın yerleşim yerine 19 km mesafededir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1830 m olan yaylanın alanı ise 180 hektardır.

Düzce’nin en yüksek noktalarından biri olan Kardüz Yaylası kış turizmine adaydır. Bolu Kartalkaya Kayak Merkezine uygun özellikte olan Kardüz Yaylası'nda kışın kış sporları yapmanın yanı sıra meraklıları için; Jeep safari, foto safari, dağ bisikleti, trekking, at binme ve kampçılık aktiviteleri yapılabilir.

Kardüz Yaylasının, kış turizmi, spor turizmi, kongre-seminer ve yayla turizmine kazandırılması için Valiliğimiz ve ilgili kurumlarla alanda yapılabilecek turizm ve sportif faaliyetlerin belirlenmesi, alt yapının hazır duruma getirilmesi ve hali hazırda vatandaşın kullanımında bulunan alanlara dair çözüm önerilerinin geliştirilmesi için, çeşitli çalışmalar yapılmış, Bakanlar Kurulunun 06.10.2013 Tarih ve 28787 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan kararı ile, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak tespit ve ilan olunmuştur.

Her yıl Temmuz ayında geleneksel Kardüz Yayla şenlikleri düzenlenir. Halkoyunlarının oynandığı, güreş ve yürüyüşlerin yapıldığı şenliklere Türkiye’nin dört bir yanından yoğun bir katılım gerçekleşmektedir.
Gençlik kamplarının da yapıldığı bir mesire yaylasıdır. Ayrıca her yıl yöre halkı tarafında geleneksel yayla şenlikleri düzenlenmektedir.

Diğer Makaleler...

1. Toptepe

• katir-oba-1.jpg
  • katir-oba-2.jpg
Poker sites http://gbetting.co.uk/poker with all bonuses.